Norske trolde gæster Royal Metal Fest 2019 med indlevende besøg

Af Pernille Randrup Pedersen

Lyt godt efter, når Faanefjell går på scenen fredag den 5. april. Når bandmedlemmerne står der, er de nemlig ikke længere dem selv.
”Musikken influerer os, så vi bliver de karakterer, som sangene handler om,” forklarer forsanger Dag Haugland om filosofien bag melodiernes fremførelse.

”Vi har hver vores rolle. Jeg er Darg, en arrogant, ikke superintelligent troldekonge, og jeg ER ham, når jeg chanter til masserne.”
På samme måde bliver bassisten Marcus til den markante troldeslagter, Beist. Kjell på den ene guitar forvandler sig til en mystisk, sinister skyggeskabning, mens trommeslager David til Berserk, transformeres om til et kaninagtigt væsen, der ikke kan tale.

”Han slår bare ihjel ude i skoven, uden ord,” lyder det beskrivende fra Dag Haugland, der fuldender rækken af Faanefjellkolleger med en kort omtale af den anden guitarist, Petter Sjödin:

”På scenen omdannes Petter til Graug, og han er bare fuld sickness.”

Helt ny besætning
Det Kristianssandbaserede black-/folkmetalorkester har haft fokus på det teatralske fra start – og måden at gøre tingene på er videreført, selvom bandets grundlæggere ikke er med mere.

På første album regerer Grimtroll og Syrtroll – Kim Arly Karlsen, tidligere guitarist, og Benjamin Jørgensen, tidligere vokalist.

”De fik ideen en aften, hvor de drak alt for meget, og kom til at tale om, hvor seje trolde egentlig er,” fortæller Dag Haugland. Kim og Benjamin blev forstærkede af Marcus, David og Kjell – indtil de en dag ikke så sig selv fortsætte med projektet.

Det er sjældent, at et band kan blive ved med at eksistere, selvom de originale medlemmer stopper, og Faanefjells nye og gamle besætning var da også i tvivl i overgangen, og snakkede meget om det overhovedet kunne lade sig gøre, husker Dag Haugland.

”Men vi blev hurtigt meget forelskede i Faanefjell. Vi var allerede blevet tunet godt og grundigt ind på lyden, ganske enkelt.”

Derfor fortsatte den nye konstellation, og med skabernes fulde accept.

”Kim og Benjamin er stadig rigtig gode venner, og de joiner os på scenen som gæsteoptrædene ind i mellem.”

Dejligt at være norsk i Danmark
At det oprindelige således nu kunne fortolkes frit, åbnede op for en udvidelse af troldeuniverset, som gæsterne til Royal Metal Fest 2019 får glæde af:

”Første album handler om den store krig, mennesker mod trolde på bjerget Faanefjell; På andet album bliver tingene vendt rundt, nye karakterer kommer til. Derfor kunne vi bestemme, hvem og hvordan vores roller skulle være, og det var sådan Darg, Beist og de andre kom frem,” beretter Dag.

”Så det spiller vi helt klart en del fra til april,” fortsætter han. ”Men der kommer også nogle gode numre på fra det første album.”

Der er nu også en anden årsag til den håndplukkede setliste. Faanefjell spillede tidligere i år på High Voltage i København, og bandet sætter pris på at have gigs i broderlandet:

”Danskere er bedre end nordmænd til at tjekke musik ud på forhånd, inden de går til en koncert. Det lægger lidt pres på, som vi vælger at tackle ved at spille vores egne favoritter, fra både første og andet album.

Dertil er en koncert i Danmark en fest, ikke en et show, hvor nogle tilskuere kigger på. Nej, her er publikum en del af festen. Og så elsker danskere øl ligeså meget som jeg, og metalmiljøet er rigtig behageligt, i Danmark.” slutter Darg… eller nå nej, Dag Haugland.


Faanefjell spiller på Royal Metal Fest 2019 fredag d. 5/4 kl 18.35 på Voxhall. Samme dag spiller blandt andet Taake, Vomitory, Incantation og Author & Punisher.

Fredagsbillet koster 395,- og kan købes på bit.ly/RMF19fredag
Partoutbillet til både fredag og lørdag koster 595,- og kan købes på bit.ly/RMF19billet


Læs også:

Interview: Impalers
Interview: Urkraft